StafettSTAFETT

Vad kan vara bättre för en arbetsplats än att starta hösten med att genomföra ett maratonlopp ihop?

Uppsala Kulturmaraton, Uppsalas eget maraton, går den 14 september 2019 och det går att springa både själv och som en stafett. Att bilda ett stafettlag är en bra möjlighet för arbetsplatser, familjer och kompisgäng. Ni kan köra en ”internkamp” eller varför inte utmana en annan arbetsplats, avdelning eller bolag?

Efter loppet väntar en fin finishertröja och en specialdesignad medalj som ni kan vara stolta över. I målområdet på Eklundshof bjuds löparna på mat och alkoholfri dryck och det blir prisutdelning och musik.

Starten går 14 september kl 10.30 på Eklundshof.

Information om växlingar
Ett stafettlag kan bestå av 2, 3 eller 4 löpare. Lagen får nummerlappar, alla i laget har samma nummer och samma chip-programmering. Lagen fördelar fritt nummerlapparna inom sig och bestämmer själva vilka sträckor som ska springas av vem. Det finns tre officiella växlingsstationer där växlingarna ska ske. Den första är i Gamla Uppsala, den andra är på Eklundshof och den tredje är i Skarholmen vid Kultur vid Ekolns lokal precis vid vattnet. Vid varje växlingsstation finns tidtagningsapparat, ni växlar efter att löparen passerat tidtagningen. Mantra Sport kommer att hjälpa er med det praktiska vid varje växling. När ni samlas på Eklundshov i väntan på sista löparen i laget då är det viktig att ni som har sprungit färdigt inte passerar mållinjen före er löparkamrat kommit i mål. Ni har samma chip och det kan bli fel i tidtagningen om ni går genom mållinjen.

Information om banan och de olika stafettsträckorna
Starten går kl 10.30 på Eklundshof och löparna springer iväg mot Gamla Uppsala. Första vätskestationen är vid Fyrisgården – Mötesplatsen för alla. Ni springer vidare mot Gamla Uppsala och precis vid kyrkan ligger den andra vätskestationen och första växlingen för stafett. Det blir efter ca 9,3 km. Sedan springer ni tillbaka, passerar Fyrisgården igen på väg tillbaka till Eklundshof och den tredje vätskestationen och andra växlingen. Nu har ni sprungit exakt ett halvmaraton, grattis! Därefter springer ni den vackra och förtrollande Gula stigen mot Gottsundagipen och Vårdsätra. Den femte vätskestationen passerar ni i höjd med Lilla Sunnersta. Vid Vårdsätra kommer ni att springa längs med Ekoln till den sjätte vätskestationen och den tredje och sista växlingen som ligger vid föreningen Kultur vid Ekoln lokaler precis vid vattnet och stigen där ni springer. När ni lämnar platsen Kultur Vid Ekoln så har sprungit cirka 33 km. Nu är det sista delen kvar. Den går längs med Fyrisån till målet i Eklundshof. Ungefär vid Liljekonvaljeholmen har vi den sjunde och sista vätskestationen.

Vi har alltså delat upp sträckan i 4 delar för att underlätta planeringen och stafettindelningen.
Sträcka 1: Eklundshof-Gamla Uppsala (9382 meter) Sträcka 2: Gamla Uppsala-Eklundshof (11716 meter) Sträcka 3: Eklundshof- Kultur Vid Ekoln (12126 meter) Sträcka 4: Kultur Vid Ekoln- Eklundshof (8971 meter)

Att ta sig till växlingsstationerna
Det går bra att ta sig kollektivt till växlingarna. Obs att bussarna inte går lika ofta på lördagar, så kolla upp vilken buss du behöver ta för att vara säker på att hinna till växlingen i tid.

Loppet startar vid Eklundshof. Dit är det 2,1 km från centrala Uppsala. Du kan också ta buss 4 till Polacksbacken och gå ett par hundra meter till Eklundshof

Första växling är i Gamla Uppsala, dit kan du åka med buss 110 eller 115. Obs att det är halvtimmestrafik, så ha marginal så att du hinner till växlingen.

Andra växlingen är vid Eklundshof, se information om starten.

Tredje växlingen är vid Kultur vid Ekoln. Dit kan du åka buss 8 och 11 till Trasthagen.

Vi kan sammanfatta banan för er som springer som kör stafett:
Sträckorna 2 och 3 är något längre (cirka 11-12 km vardera) och banan är mer tekniskt svår och passar dem i laget som vill springa lite längre. Vid ett lugnt tempo fixar alla deltagare oavsett erfarenhet sträckorna utan problem. Vi har lagt mycket omsorg för att ni ska få en fantastisk löpupplevelse, det kommer ni att få!